Notícies

Microsoft Ibérica i Fundación Esplai posen en marxa el projecte RefugIS per a donar formació tecnològica a persones migrants i refugiades

Madrid, 16 de febrer de 2017Microsoft Ibérica i Fundación Esplai Ciudadanía Comprometida han posat en marxa la iniciativa RefugIS, mitjançant la qual joves voluntaris i voluntàries de associacions locals i estudiants de secundaria de diferents ciutats espanyoles impartiran tallers d’alfabetització digital i capacitat bàsica en competències de programació a joves refugiats, migrants o en situació d’asil.

El projecte s’ha presentat avui a Barcelona, en un acte en el que han participat els promotors de la iniciativa, Microsoft Ibérica i Fundación Esplai Ciudadanía Comprometida, junt amb els representants de les administracions públiques catalanes: Natalia Martínez, Consellera del Districte de Ciutat Vella, representant de l’Ajuntament de Barcelona; i Moisés Amorós, Secretari de Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Estem davant la major crisi de desplaçament des de la II Guerra Mundial. Més de 65 milions de persones han abandonat les seves llars per les guerres y la pobresa. El principal objectiu de RefugIS és contribuir a la inclusió social de joves migrants i refugiats, un col·lectiu que habitualment troba dificultats en les societats d’acollida. A més, pretén ajudar a millorar la convivència i a potenciar el coneixement a les relacions entre joves de diferents orígens i procedències.

Formació de 650 migrants i persones refugiades a Espanya i Itàlia

RefugIS és un projecte impulsat per Microsoft Ibérica que es desenvolupa paral·lelament a Itàlia i Espanya, i té com a objectiu formar a 650 migrants i persones refugiades durant els propers mesos. Per a aquest col·lectiu és de vital importància que la societat d’acollida faciliti el canvi cap a la seva integració.

El repte de la iniciativa RefugIS és superar les diferències d’idioma i cultura mitjançant la tecnologia, com a codi digital comú, per accelerar l’aprenentatge i l’adquisició d’habilitats tecnològiques, que és clau per al desenvolupament i integració laboral dels refugiats, les refugiades i les persones migrants.

Per a desenvolupar el projecte a Espanya, Microsoft ha comptat amb la participació de la Fundación Esplai, organització sense ànim de lucre, que té per missió promoure la ciutadania compromesa amb la inclusió social, l’acció socioeducativa i l’ús responsable de les TIC, amb especial atenció a la infància i la joventut. Les formacions tindran lloc a les ciutats de Barcelona, Madrid i Màlaga. A Itàlia, el projecte es desenvoluparà a Catània en col·laboració amb Fondazione Mondo Digitale.

Un projecte d’aprenentatge i servei: tecnologia per ajudar a la integració social

RefugIS reforça el paper dels i les estudiants com a mediadors naturals entre les cultures i els idiomes, entre les cultures i idiomes, entre allò analògic i allò digital. Els voluntaris i voluntàries que imparteixin els tallers amb el suport d’associacions locals rebran prèviament una formació específica que els permeti capacitar-se per a convertir-se després en “professors” dels cursos que impartiran a través de la plataforma Imagine Academy, de Microsoft. Aquesta plataforma els permetrà oferir formació no només de coneixements tecnològics bàsic, sinó també de continguts formatius per a tots aquells interessats en emprendre una carrera en el camp de la tecnologia després de la seva graduació. Els joves professors i professores compten amb el recolzament i el seguiment de educadors i educadores de les associacions que participen en el projecte. RefugIS és, per tant, un projecte que segueix la metodologia d’Aprenentatge i Servei.

La iniciativa comptarà, a més, amb la col·laboració de treballadors i treballadores de Microsoft Ibérica, que realitzaran activitats de voluntariat corporatiu i donaran suport als formadors i formadores en els tallers previstos.

“Estem molt il·lusionats amb l’inici de RefugIS i veure com la tecnologia pot ser un factor per la inclusió social de col·lectius, com el de refugiats o migrants, que s’enfronten al repte del seu desenvolupament laboral i la integració en la societat de acollida”, comenta Carlos de la Iglesia, Director de Desenvolupament Corporatiu de Microsoft Ibérica.

Núria Valls, Directora General de Fundación Esplai, explica que “al projecte RefugIS apostem per que el protagonisme estigui en els propis joves perquè per a ells i elles suposa una oportunitat de trobar-se i aprendre conjuntament. Aquest projecte reforça, a més, el compromís que assumim des de fa uns anys amb les persones migrants i refugiades”.

Més d’una dècada unint tecnologia i voluntariat per a reduir l’exclusió social

Microsoft Ibérica i Fundación Esplai mantenen un acord de col·laboració des de fa quinze anys, en l’àmbit de la inclusió social mitjançant les tecnologies. Fruit d’aquesta col·laboració, és de 425.000 persones a tota Espanya han participat en programes de formació i capacitació, orientats en la seva major part a la millora de la seva ocupabilitat. A més, ambdues entitats col·laboren en la Conecta Joven, un programa intergeneracional, educatiu i social en el que joves de 15 a 19 anys imparteixen de manera voluntària tallers d’informàtica bàsica i competències digitals a persones adultes del seu entorno, que no han tingut la possibilitat d’aprendre a utilitzar un ordinador. El programa permet que els participants millorin les seves habilitats personals, la seva ocupabilitat i competències professionals, potenciant d’aquest mode les relacions intergeneracionals.

Durant els últims 10 anys han participat més de 25.000 persones al programa, que ha rebut múltiples premis i reconeixements, entre els quals destaquen el premi a la ‘Millor iniciativa en els Telecentres’, en la primera edició de premis “Global Telecentre Awards” (Granada, maig del 2013); el reconeixement com a “Bona pràctica de E-Inclusió” per la Comissió Europea (Viena, desembre 2008) o el premi en la primera edició del Concurs “Joves amb Valors”, organitzat per l’Obra Social de LaCaixa (Madrid, 2006).