Casos d’èxit

El Projecte Cloud de la Generalitat de Catalunya, referència en el sector públic

  • S'han analitzat els beneficis del cloud computing per a les empreses i administracions públiques durant el fòrum "European Regions for Growth", que ha estat presidit per la Mercedes Bresso, presidenta del Comitè de les Regions i John Vassallo, vicepresident de Microsoft.
  • La Generalitat de Catalunya destaca per ser una de les millors pràctiques a nivell europeu en l'ús del cloud computing en l'administració, reduint costos i aportant nous serveis més flexibles.

En el context de l'European Regions for Growth i coincidint amb la sessió plenària del Comitè de les Regions, Italia, España y Portugal han compartit les seves millors pràctiques en l'adopció del cloud computing, i els assistents han debatut els requisits administratius i aspectes jurídics necessaris per a impulsar la competitivitat de les empreses europees.

En aquest mateix debat s'ha parlat de l'aproximació de les regions a l'estratègia europea de creixement plasmada en el programa Horizon 2020. El programa, proposat des de Brussel·les per a promoure el desenvolupament de l'I+D+i que ajudarà, amb solucions com les propostes en el debat, als governs regionals a l'hora d'estalviar costos en l'administració pública en aquesta "època d'austeritat exigida".

A la taula rodona central han participat, a més, el director en cap del Gabinet del Vicepresident de la Comissió Europea d'Industria -Antonio Tajani-, Diego Canga, José Pascual Marco Martínez, Ambaixador Permanent Adjunt d'España a la Unió Europea, i el delegat del Govern català a Bèlgica, Joan Prat i Coll, qui ha destacat al seu discurs que "Catalunya seguirà apostant per la innovació i per Europa com ho ha fet sempre".

Catalunya, referència europea en l'àmbit del cloud computing

En aquest sentit, Catalunya s'ha convertit en referència europea en l'adopció de solucions de cloud computing, destacant especialment el projecte de Microsoft amb la Generalitat de Catalunya, que ofereix serveis a un total aproximat de set milions i mig de ciutadans, mitjançant una estructura de dotze conselleries i 200 agències. La iniciativa es basa en la migració al núvol del servei de correu electrònic per a és de 100.000 funcionaris públics, mitjançant el Microsoft Exchange 2010, sota un model optimitzat de núvol privat centralitzat en el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat.

El projecte, fruit de la decisió política de concentrar la compra dels serveis TIC en un sol organisme (CTTI), amb l'objectiu d'evitar costos excessius i maximitzar l'eficiència, ha estat presentat per Joan Prat i Coll, delegat de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea, durant el fòrum "European Regions for Growth". Segons Prat i Coll, la Generalitat de Catalunya ha obtingut una reducció significativa dels costos administratius i operatius gràcies a la seva migració a un entorn de núvol privat, generant estalvis d'entre el 20 i el 83 per cent, depenent dels sistemes de partida.

Beneficis i oportunitats del Cloud Computing

L'objectiu del fòrum "European Regions for Growth" és mostrar a través dels casos pràctics d'implantació de tecnologies Cloud Computing més innovadors de Microsoft a Europa, que és possible millorar la pro activitat i competitivitat de les empreses així com l'eficàcia i eficiència de les administracions, reduint la complexitat i els costos associats a les solucions de tecnologies de la informació.

Fons de la Unió Europea per a solucions Cloud

A la taula rodona s'ha debatut sobre els fons de cooperació tecnològica per al proper període pressupostari (2014-2020) en el que la Comissió Europea proposa el programa Horizon 2020 (per al desenvolupament d'I+D+i) amb un pressupost de 80.000 milions d'euros. Dels quals hi ha una proposta de 62.500€M per a projectes TIC en cooperació entre administracions públiques en un període fins al 2020.